Rijksvastgoedbedrijf

Met gepaste trots kunnen wij melden dat Beeld vanaf eind 2022 een projectleider Woningbouw heeft mogen leveren voor de gebiedsontwikkeling Valkenhorst. De ontwikkelingen vinden plaats op gronden van het voormalig Marine Vliegkamp Valkenburg, voor zover de gronden zijn gelegen in de gemeente Katwijk. De nieuwbouwwijk bestaat uit maximaal 5.600 woningen met bijbehorende maatschappelijke- en commerciële voorzieningen en een bijzonder fraaie openbare hoofdinfrastructuur.

De hoofdinfrastructuur van Valkenhorst bestaat uit diverse historische kreken, banen, lanen, oriëntatiepunten en vindplaatsen, die de echo zijn van de gebiedsgeschiedenis tot 3000 jaar AD. De ijzer-, romeinse- en oorlogstijd zitten zit verweven in de hoofdinfrastructuur, waarop de ontwikkelvelden worden aangesloten. Met uiterste zorgvuldigheid zijn de aspecten van archeologie, natuur en milieu en duurzaamheid ingepast in de toekomstige nieuwbouwwijk.

De bestaande werkgelegenheid in het hangaargebied van het voormalige marine vliegkamp zal in enige mate worden uitgebreid met innovatieve techniekbedrijven op het gebied van drones (Unmanned Valley) en aan huis gebonden beroepen.

Voor ons voelt dit een beetje als thuiskomen in een vertrouwde omgeving. Een avontuur, dat zijn oorsprong kent in de gebiedsontwikkelingen die wij in het verleden hebben mogen begeleiden in de gemeenten Leiden, Oegstgeest, de toenmalige gemeente Valkenburg en de gemeente Katwijk.

Al die gebiedsontwikkelingen tezamen met de gebiedsontwikkeling Valkenhorst waren de opmaat voor het alles verbindende provinciale project: het reeds gerealiseerde transferium en de recent gestarte aanleg van de HOV- verbinding Leiden-Noordwijk.

Wij zien er naar uit om te ontdekken hoe de gemeente Katwijk en de Staat der Nederlanden de complexe gebiedsontwikkeling hebben opgepakt en hoe wij als Beeld kunnen bijdragen aan de vliegende start van de bouw van de ‘O-ZO’ noodzakelijke woningen.